top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEvrard Valvekens

Opvang van nieuwe vluchtelingen.

Op 22, 23 en 24 april 2021 jongstleden waren er terug een gewelddadige confrontaties tussen de ‘Mai-mai’ en ‘Gumino’ in de regio van Lumera, Dit is in het Oosten van Democratische Republiek Congo.

Mensen slaan op de vlucht voor het geweld en strijken neer in Bwegera, Sange, Kamanyola, Migera, runingu en Uvira. (De ruime omgeving van Uvira.)

Dorpen als Gongwe, Gasu, Bijojo en Kifune zijn geplunderd vervolgens platgebrand en het vee is door rebellen meegenomen.

Het is een heropflakkering van het geweld tussen de lokale ‘Mai-mai’-rebellengroepen en de Banyamulenge-gemeenschappen. De ‘Mai-mai’ rebellen zien de Banyamulenge-gemeenschap aan als vreemde indringers in DR Congo. Ze gebruiken dit als verantwoording om de andere gemeenschap aan te vallen. Uit de Banyamulenge-gemeenschap ontsproot dan weer de gewapende rebellen groep ‘Gumino’ wat letterlijk betekent: 'we zijn hier om te blijven'. Het is een duidelijk signaal naar de ‘Mai-mai’. Al jaren worden conflicten onderling uitgevochten, dus ook nu weer.

De beelden die u ziet beelden zijn van gisteren (donderdag 29 april 2021). U ziet hier de eerste opvang van vluchtelingen in Bwegera op zo'n 55km van Uvira. Het zijn vooral vrouwen, kinderen en bejaarden die op de vlucht zijn. Om een degelijke opvang te organiseren is er vooral nood aan voedsel en kleren voor de vluchtelingen. Acidi werkt hieraan, samen met de vzw Dropping Hearts uit België om een oplossing te bieden aan deze noden. Partners vinden is voor de plaatselijke organisaties een moeilijke opdracht. Hier maken dan ook kleine vzw’s als Dropping Hearts een groot verschil voor deze vluchtelingen.


11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page