top of page

Fortaleza project 2019

Piano Posso is een Vlaams kleinschalig project rond muziek en kansarme jongeren in Brazilië. Bezieler is de Sint-Niklazenaar Willy Janssen.

 

Het werkterrein situeert zich in de volksbuurten van Fortaleza, de hoofdstad van de deelstaat Ceará, in het Noordoosten van Brazilië.  Tijdens een doorreis in 2012 zag hij hoe weinig de favelas, onder meer in Granja Portugal, de kinderen en jongeren te beiden hebben. Zo goed als iedere vorm van voorziening ontbreekt en voor de meesten van hen zit er dan ook niks anders op dan op straat rond te hangen. 

Willy ontdekte hoe de jongelui door te gaan musiceren hun energie leren terug te vinden en opnieuw zin in het leven krijgen, weg van de straat en de drugs. Door muziek te maken leren zij hun talenten kennen en ontwikkelen en ontdekken ze al lezend of spelend ook de goede dingen in de wereld om zich heen.

 

De publieke basisscholen in de streek hebben vaak geen of onvoldoende middelen om leesboeken of educatieve boeken aan te schaffen en beschikbaar te maken voor de leerlingen, laat staan voor de aanschaf van dure instrumenten zoals een piano. Samen met enkele plaatselijke muziekleraren begon hij dan maar zelf met het geven van piano- en gitaarlessen. De jonge cursisten kunnen privé terecht bij mensen thuis en sedert een poos ook in een eigen bescheiden muziekschooltje.

 

Het schoolgebouw is ondertussen al aardig uitgebreid en verbeterd, maar dient nog verder te worden aangepakt met het oog op veiligheid en comfort. Zo ontbreken er bijvoorbeeld op dit ogenblik nog fatsoenlijke buiten- en binnendeuren, een tegelvloer en meubilair. Verder wordt ingezet op de afwerking van een polyvalente zaal voor evenementen zoals voordrachten, samenspel en concerten en de aankoop van een piano en keyboards.

Het is in op deze twee terreinen dat Dropping Hearts in 2019 een rol wil gaan spelen. In een latere fase willen we ook graag helpen bij de verdere aanschaf van instrumenten, waaronder een piano.

bottom of page